maanantai 7. syyskuuta 2009

TAITAJAN TAIVAL 5.9.09

PUTKELA - LINNALAMPI (ja takaisin)

la 5.9.2009

Matka: 4 + 4 km

Vaellusaika: 2 h

Taukoja: 1 x 1,5 h tauko välissä

Kalorit: 300 (arvio)

Sää: pilvistä, loppukesäistä

Vaeltajat: Johanna ja Kari Hammarberg

On lauantai, eikä mikä tahansa lauantai, vaan Ilomantsin veteraanipäivä.

Ennen retkelle lähtöä osallistumme päivän ohjelmaan kirkonkylältä lähtevällä taistelupaikkabussikuljetuksella. Veteraaneja ei enää ole liiemmin liikkeellä, mutta linjureita on matkassa ainakin kuusi. Suosittu tapahtuma! Olen linja-automme ainoa nainen, emmekä muutenkaan taida oikein istua porukkaan, jo ihan iänkin puolesta. Yritämme kyllä kovasti olla sen suuremmin erottumatta, vaikka selvästikään emme ole kyläläisiä tai veteraaneja tai sotaeksperttejä. Mielenkiintoinen reissu... Yksi takapenkin keski-ikäinen herra juo koko ajan taskumatista, pitelee takkinsa lievettä pullon edessä. Ja kommentoi kiihtyvällä tahdilla bussin etuosassa mikkiin puhuvan oppaan juttuja. Takapenkin hurjalla herralla on paksu vatsa; t-paidassa lukee: KIITOS 1939-1944. Tämä on bussiajelu on matka toiseen maailmaan, jos mikä.

Vetaraanipäivästä selvittyämme ajamme omalla autolla Putkelan risteykseen ja lähdemme päiväretkelle: meiltähän puuttuu pieni pätkä Taitajan taivalta. Sen vaeltaa nopeasti, kun tavaraakaan ei juuri tarvitse mukana kantaa. Olemme innoissamme päivän eksoottisen annin takia, juttelemme sotajuttuja. Miehenihän on sentään käynyt armeijan, mutta minä en ymmärrä näistä asioista yhtään mitään - paitsi sen, että miltä se on voinut tuntua, sotiminen. Vaikka mistäpä minä sen tietäisin: kuvittelen vain! Mutta tuntuu monen muunkin mielikuvitusta kovasti kiehtovan tämä sota-aihe. Ainakin tässä maailman kolkassa.

Emme siis niinkään huomioi maastoa tai säätä tänään. Päiväretki on liian helppoa, ei tarvitse kärsiä eli keskittyä...

Kuljemme Linnalammen laavulle kahville ja takaisin Putkelaan, auton luo. Olemme käyneet samalla laavulla keväällä, heti kun olin saanut tiedon apurahasta eli siitä, että minun on mahdollista aloittaa tutkimushommat täysipäiväisesti. Silloin oli vielä kovasti lunta maassa. Ehkä siksi laavun kuluneisuus ei tuolla reissulla pistänyt silmään. Luen nyt myös vieraskirjaa. Siinä käydään kiivasta kalabaliikkia laavun sotkemisesta. Ilmeisesti kylän pojat (?) rikkovat paikkoja humalapäissään. Laavu taitaa olla vähän liian helposti motorisoiduin kulkupelein saavutettavissa? Sääli, sillä vieraskirjan perusteella tämä laavu vaikuttaa koko Ilomantsin suosituimmalta.

Mikä tänään on aivan erinomaisen ilahduttavaa, on itikoiden määrä. Ne ovat poissa! Jihaa! Laavun vieraskirjassa on aika pirun monta itikkamerkintää, kun meidän kaltaiset etelän turistit ovat erehtyneet lähtemään keskikesällä Ilomantsin metsiin...

Paluumatkallamme, Linnalammen kohdalla, kuulemme terävää pauketta. Aivan kuin... jotakin kovaa lyötäisiin veden pintaan. Hitto vieköön, tajuamme yht'aikaa, sehän saattaa olla MAJAVA! Unelmien täyttymys! Me emme kumpikaan ole nähneet majavaa kuin telkkarissa tai akuankoissa. Täällä Itä-Suomen metsissä kuitenkin näkee kyseisen elukan kasaamia patoja hyvin usein, joten olemme jo pitkään haaveilleet siitä, että jospa sen joku kerta näkisi. Hiivimme paukkeen perässä lampea kohti. Risut napisevat miehen kantojen alla, ja minua harmittaa: hitsi, me ei ikinä nähdä mitään kivoja eläimiä kun ukkeli pitää tuollaista ääntä!

Ehdimme nähdä alhaalla lammella jotakin harmaata möykkyä ennen kuin möykky katoaa ja pauke lakkaa. No, villieläin, eihän sitä saa yllätettyä, ainakaan tällaiset amatöörit. Mutta me ehkä ja melkein kuitenkin nähtiin oikea majava! Mahtavaa! Siinä jää veteraanitouhut, sotajutut ja keski-ikäisten miesten konjakinnaukkailut kakkoseksi. Aivan loistava päivä!

Ei kommentteja: